ПАМ'ЯТКА ПАСІЧНИКУ про порядок реєстрації, розміщення пасіки та вжиття заходів щодо зменшення випадків отруєння бджіл під час проведення обробітків сільськогосподарських угідь пестицидами

Версія для друкуВерсія для друку

Необхідні заходи:
- пасіка підлягає реєстрації за місцем проживання фізичної особи, яка займається бджільництвом, у сільській (селищній) раді один раз на рік заснування пасіки;
- у випадку кочівлі - у сільській раді, на територію якої прибули на кочівлю;
- реєстрація пасіки проводиться на підставі заяви фізичної чи юридичної особи, незалежно від форм власності. У заяві про реєстрацію пасіки зазначаються назва та адреса заявника, кількість бджолосімей;
- під час реєстрації пасіки проводиться її обстеження районним органом державної ветеринарної медицини, дані обстежень заносяться в журнал обліку пасік та в 30-ти денний термін видається  заявнику ветеринарно-санітарний паспорт пасіки, що засвідчує факт її реєстрації та ветеринарно-санітарний стан;
- при зміні назви чи адреси пасіки, її власник повинен проінформувати про це районне управління Держпродспоживслужби протягом 10 днів;
- отримати ветеринарне свідоцтво за формою №1 на перевезення бджолосімей на медозбір та запилення сільськогосподарських культур за межі області;
- при отриманні повідомлення від організації про проведення обробітку сільськогосподарських культур пасічник повинен вивезти пасіку в безпечне місце або ізолювати бджіл у вуликах на термін, передбачений обмеженням при застосуванні пестицидів;
- за три дні до проведення обробітку засобами захисту рослин, керівник сільськогосподарського підприємства сповіщає пасічників (населення) цієї місцевості (радіо, преса, подвірні обходи, сільські ради) про місце, терміни і час проведення обробітку, встановлює спеціальні попереджувальні знаки безпеки з указаною датою обробітку с/г угідь;
- в разі не дотримання вимог керівник сільськогосподарського підприємства несе кримінальну відповідальність;
- при розміщенні пасіки на присадибній ділянці (подвір'ї) огорожа повинна бути заввишки не менше 2,5 метрів  для підвищення льоту бджіл.          

У випадку отруєння бджіл необхідно провести такі дії:
скорочувати гнізда сімей, що втратили багато льотних бджіл, відповідно до їхньої сили, виймають в першу чергу медові й пергові рамки, особливо зі свіжопринесеним нектаром і пилком, а також рамки з відкритим розплодом, не обсиджені бджолами;
забезпечувати сім’ї бджіл водою, наливаючи її в стільники, годівниці, пергою, підгодовують цукровим сиропом, по мірі виходу молодих бджіл ці сім’ї підсилюють;
звернутися до голови сільської (селищної) ради з офіційною заявою про створення комісії для засвідчення факту загибелі бджіл та здійснення відбору проб в склад якої входять:
представник сільгосппідприємства, що проводило обробіток;
представники  Держпродспоживслужби  ( фахівці ветеринарної медицини, фітосанітарної безпеки, за дотриманням санітарного  законодавства);
представник сільської ради;
господар пасіки;
декілька свідків для засвідчення факту отруєння бджіл;
зібрати протягом 24 годин зразки загинувши бджіл , шматочки свіжого пилку та меду і направити на проведення аналізу.
відібрати зразки бджіл, які загинули шматочок щільника (15x15) з свіжо принесеним нектаром та квітковим пилком. У кожний відібраний зразок вкладають листок з надписом часу та дати відбору, засвідчені підписами членів комісії. Також відбираються зразки рослини , яку обробляли, зразки відбирають по діагоналі через поле і не менше 10 пакетів, також вкладаючи надпис з часом та датою відбору, засвідчені підписами членів комісії;
скласти акти проведеної роботи , які отримують всі члени комісії (окрім свідків);
направити зразки відібраних проб бджіл, які загинули, меду, перги, відібраних рослин з поля, де проводився обробіток разом з складеними актами в лабораторії, які акредитовані на проведення досліджень;
в разі необхідності зібрані документи направляють до суду.
Порушення законодавства в галузі бджільництва тягне за собою дисциплінарну, адміністративну, цивільно - правову та кримінальну відповідальність згідно з законами України.

Управління фітосанітарної безпеки
ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області

провідний спеціаліст О.В.  Котляр
 

Наверх ↑